Montajul tamplariei cu profil PVC

masuratori-si-montaj-tamplarie-pvc-aluminiu-2

Montajul  tamplariei cu profil PVC incepe cu masuratorile de executie ale ramelor ce urmeaza sa fie montate. In cazul lucrarilor de renovare (inlocuirea ferestrelor din lemn sau chiar PVC sau aluminiu, deja existente) se recomanda ca ferestrele noi din PVC sa fie montate pe locul celor vechi, cat mai aproape de rebordul exterior al golului de zidarie. La constructiile noi, ferestrele PVC cu geam termopan se vor fixa la jumatatea grosimii peretelui, in dreptul termoizolatiei acestuia, orice alta pozitionare fata de zona indicata poate afecta calitatea montajului, putand duce la aparitia condensului pe fereastra sau in zone imediat adiacente acesteia.

Transportul tamplariei PVC se va face cu geamul termopan deja montat in fabrica, reducand astfel riscul de spargere a aceastuia, crescand totodata operativitatea si calitatea montajului.

Tocul ferestrelor din PVC cu geam termopan este bine sa fie acoperit de rebordul tencuielii exterioare pe o distanta cuprinsa in intervalul 5 – 20 mm. pe fiecare latura. Spatiul dintre tocul ferestrei PVC cu geam termopan pana la golul de zidarie trebuie sa fie de cel putin 10mm (necesari pentru calarea ramei in golul de zidarie) si nu mai mare de 50 mm (distantele mai mari ar putea periclita stabilitatea ancorarilor ramei in perete). Acest gol se va umple cu spuma poliuretanica expandata, cu rol de termoizolare si etansare la aer intre exterior si interior. Termopanele vor trebui montate in plan perfect vertical, verificate pe doua directii cu ajutorul cumpenei („bolobocul”).

Montajul corect se poate verifica si fara unelte adecvate, prin faptul ca, dupa montare, cerceveaua, deschisa la diferite grade fata de toc, trebuie sa stea exact in pozitia respectiva, fara a avea tendinta de a se inchide sau deschide in permanenta.

Dupa finalizarea montajului tamplariei pvc cu termopan este bine sa se verifice functionalitatea deschiderilor ferestrelor sau usilor. Este posibil ca imediat dupa instalare sa apara mici neregularitati in functionalitatea acestora. In acest caz, problemele trebuiesc reclamate firmei ce a executat montajul in vederea remedierii, orice interventie neautorizata asupra termopanelor putand duce la pierderea garantiei. Dupa rezolvarea acestor eventuale reglaje, intr-un regim normal de exploatare, fereastra cu geam termopan trebuie sa functioneze in parametri cel putin pe durata garantiei montajului fara interventii majore asupra ei. Interventiile in cazul termopanelor de calitate ar mai putea fi doar de ordinul gresarii feroneriei sau mici interventii asupra reglajelor fine datorate ciclului iarna-vara.

Firma care a executat montajul este obligata sa va acorde un certificat de garantie a lucrarii si un proces verbal de dare in primire a produsului.